Edhe FIFA e angazhuar për klimën, synon të arrijë zero emetime deri në vitin 2040

0
449

Duke iu bashkuar thirrjeve për veprim ndërsa liderët botërorë takohen në Konferencën e OKB-së për Ndryshimet Klimatike (COP26) në Skoci, FIFA ka konfirmuar zotimin e saj ndaj Konventës Kuadër të Kombeve të Bashkuara për Ndryshimet Klimatike – Sportet për Veprimin Klimatik Korniza. Kjo përfshin një angazhim për të reduktuar emetimet me 50% deri në vitin 2030 dhe për të arritur zero neto deri në vitin 2040, si pjesë e një Strategjie të detajuar për Klimën e FIFA-s që parashtron plane për të përshpejtuar shpërndarjen e zgjidhjeve për të mbrojtur planetin dhe lojën.

Nënshkruesit e tjerë përfshijnë Komitetin Olimpik Ndërkombëtar, Premier League, BBC Sport dhe Formula E.

A kujdeset vërtet futbolli për mjedisin?

Zero neto është kur një biznes ose një vend arrin një ekuilibër të përgjithshëm midis sasisë së karbonit që lëshon dhe karbonit që largon nga atmosfera.

Organi qeverisës i futbollit evropian, UEFA, është nënshkruar gjithashtu për objektivat kryesore, por, së bashku me Formula 1, nuk është në listën e organizatave që hyjnë në fushatën ekzistuese të OKB-së, Gara për Zero, një koalicion i nismave kryesore neto zero.

Në verë, UEFA u përball me kritika për mbajtjen e “Euro 2020” në 11 vende dhe prezantimi i Europa Conference League këtë sezon rriti numrin e ndeshjeve të grupeve të klubeve kontinentale me 20%. Kjo ishte pjesë e një ndjenje në rritje në futboll se disa organizata dhe veprime ishin në kundërshtim me parimet që ata kishin nënshkruar.

FIFA, ndërkohë që po shqyrton propozimet për të organizuar një Kupë Bote çdo dy vjet, ka planifikuar gjithashtu një zgjerim në 48 ekipe për turneun e vitit 2026 në SHBA dhe Kanada – të dyja do të garantojnë një rritje të emetimeve të karbonit.

Por presidenti i FIFA-s, Gianni Infantino theksoi përkushtimin e organizatës së tij ndaj synimit të OKB-së për zero, duke përfshirë turnetë e ardhshëm.

“Ndryshimet klimatike po ndikojnë në jetën e komuniteteve të tëra. Futbolli nuk është i imunizuar ndaj ndryshimeve të rëndësishme në mbarë botën me ndikimin e futbollit bazë dhe elitës”, tha ai.

“Strategjia jonë e klimës parashtron planin tonë për të mbrojtur planetin tonë dhe lojën e bukur duke reduktuar emetimet dhe duke trajtuar ndryshimet klimatike”, u shpreh Infantino.

 

PËRGJIGJU

Ju lutem shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj