fbpx

VIDEO/Çfarë mënyre origjinale?! Protestuesit në Mianmar tallen keq me policinë

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mianmari ka parë disa javë demonstrata popullore pas një grushti shteti ushtarak në 1 Shkurt, kur forcat e armatosura arrestuan Aung San Suu Kyi, udhëheqësja e sapo zgjedhur e vendit së bashku me anëtarët e tjerë të partisë së saj. Ndërsa protestat përshkallëzohen, disidentët janë kapur duke përqeshur, sharë ose “trolluar” autoritetet për të shprehur mosmiratimin e tyre për grushtin e shtetit.

Protestuesit në Mianmar kanë qenë krijues në strategjitë e tyre të rezistencës, duke përdorur bori makinash ose tenxhere dhe tigan për të bërë zhurmë në rrugë si një formë e mosbindjes civile.

Mënyrat krijuese të bllokimit të policisë i lejojnë njerëzit të demonstrojnë duke shmangur konfrontimin e drejtpërdrejtë me zbatimin e ligjit, i cili mund të ketë pasoja të rënda, nga arrestimi në plagosje deri në vdekje. Një demonstrues u qëllua gjatë një sulmi policor në një protestë më 9 shkurt dhe vdiq shtatë ditë më vonë në spital.

“Ne kemi një justifikim të vogël vetëm për të bllokuar rrugën”, thonë protestuesit.

Në një video të botuar në Twitter, protestuesit në Rrugën Bagaya në Yangon rrethojnë një kryqëzim, duke bllokuar kalimin e policisë dhe ndalimin e trafikut. Shumë prej tyre ndalojnë të lidhin këpucët në të njëjtën kohë, duke krijuar në mënyrë efektive një bllokadë. “Kjo është shumë gazmore”, dëgjohet të thotë autori i videos. “Ne të gjithë jemi duke lidhur lidhëset e këpucëve në përputhje me ligjin.”

Në të njëjtën kryqëzim, protestuesit hodhën letra në ajër dhe më pas u munduan t’i mblidhnin ato, duke bllokuar kështu rrugën.

Shpërndaje
Share.

Komento