Vaksinat COVID-19/ OBSH: “Vendet e pasura kanë minuar procesin e shpërndarjes”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kreu i Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH) u është lutur vendeve të pasura të kontrollojnë përpara se të porosisin doza shtesë të vaksinës COVID-19 nëse kjo dëmton përpjekjet për të marrë vaksina nga vendet e varfëra.

Kombet e pasura kanë kapur disa miliardë doza vaksinash dhe disa vende kanë urdhëruar doza të mjaftueshme për të vaksinuar popullatat e tyre më shumë se një herë, ndërsa disa vende në botën në zhvillim kanë pak ose aspak. Një fushatë e suksesshme globale e vaksinimit konsiderohet të jetë thelbësore për ndalimin e pandemisë.

Kombet evropiane i kanë dhënë mbështetje financiare skemës COVAX të mbështetur nga Kombet e Bashkuara, e cila synon të shpërndajë vaksinat tek njerëzit më të rrezikuar në botë dhe po konsiderojnë të ndajnë disa nga dozat e tyre – megjithëse nuk kanë specifikuar kur.

Të Premten, udhëheqësit e Grupit të Shtatë fuqive industriale thanë se ata do të përshpejtonin zhvillimin dhe vendosjen e vaksinave globale dhe do të mbështesnin “aksesin e përballueshëm dhe të barabartë në vaksinat” dhe trajtimet për COVID-19. Ata përmendën një shumë kolektive prej 7.5 miliardë dollarësh nga G7 në përpjekjet e mbështetura nga OKB.

Drejtori i Përgjithshëm i OBSH-së Tedros Adhanom Ghebreyesus falënderoi vendet e G7 për premtimet e tyre “të rëndësishme”. Ai tha se qasjet e disa vendeve të pasura për prodhuesit për të siguruar më shumë vaksina “po ndikojnë në marrëveshjet me COVAX, dhe madje shuma që u caktua për COVAX u zvogëlua për shkak të kësaj”., shkruan Al Jazeera

Shpërndaje
Share.

Komento