- Reklamë -spot_img
6.5 C
Tirana
Faqja kryesoreAktualitetSamiti BE-Ballkani Perëndimor, zbardhet axhenda e 6 dhjetorit

Samiti BE-Ballkani Perëndimor, zbardhet axhenda e 6 dhjetorit

- Reklamë -spot_img

6 dhjetori do të mirëpresë në Tiranë liderët e BE dhe Ballkanit Perëndimor të cilët mblidhen për herë të paë.

Sipas një njoftimi në faqen zyrtare të Këshillit Europian ky samit konsiderohet si një mundësi rikonfirmimi për bashkëpunimin strategjik mudis Balkanit Perëndimor dhe BE-së.

Mësohet se temat kryesore të diskutimit do të jenë:

-Pasojat e agresionit rus kundër Ukrainës.

-Intensifikimi i angazhimit politik dhe politik.

-Përforcimi i sigurisë dhe ndërtimi i qëndrueshmërisë ndaj ndërhyrjeve të huaja.

-Sfidat e paraqitura nga migrimi, lufta kundër terrorizmit dhe krimit të organizuar.

Lufta e Rusisë kundër Ukrainës

Lufta e Rusisë kundër Ukrainës

Udhëheqësit do të diskutojnë bashkëpunimin  përballë sfidave të përbashkëta që rrjedhin nga agresioni i Rusisë kundër Ukrainës. Ata do të shikojnë më konkretisht se si të trajtohen efektet negative në energjinë dhe sigurinë ushqimore në Ballkanin Perëndimor.

Angazhimi politik dhe politik

Udhëheqësit e BE-së dhe të Ballkanit Perëndimor do të diskutojnë mënyrat e thellimit të angazhimit politik dhe politik, me një fokus të veçantë te të rinjtë.

Liderët gjithashtu do të bëjnë vlerësimin e progresit të bërë, drejt integrimit të Ballkanit Perëndimor me tregun e brendshëm të BE-së si dhe për modernizimin e sistemeve të tyre të pagesave në përputhje me standardet e BE-së në fushën dixhitale

Siguria dhe qëndrueshmëria ndaj ndërhyrjeve të huaja

Samiti do të jetë një mundësi për të diskutuar veprimet e koordinuara për çështjet e sigurisë dhe mbrojtjes, të cilat janë bërë edhe më të rëndësishme në kontekstin e agresionit rus kundër Ukrainës.

Kjo përfshin luftimin e manipulimit të informacionit të huaj dhe përmirësimin e sigurisë kolektive kibernetike.

Menaxhimi i migracionit

Udhëheqësit do të shkëmbejnë pikëpamjet për trajtimin e përbashkët të menaxhimit të migracionit pasi numrat në rrugën migratore të Ballkanit Perëndimor janë rritur ndjeshëm gjatë vitit të kaluar. Kjo përfshin harmonizimin e politikës së vizave të BE-së dhe bashkëpunimin në sistemet e kthimit.

Ata do të diskutojnë gjithashtu se si të forcohet bashkëpunimi kundër-terrorizmit dhe parandalimin e radikalizimit.

Agjenda

Ora 10:15- Mbërritjet dhe mirëpritja zyrtare

Ora 11:00- Shkëmbim pikëpamjesh

Ora 12:15- Seancë plenare dhe drekë pune

Ora 14:30- konference për shtyp.

- Reklamë -spot_img

Duhet lexuar

- Reklamë -spot_img

Artikuj te ngjashëm

- Reklamë -spot_img

PËRGJIGJU

Ju lutem shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj