Moderna rezulton e sigurt për t’u përdorur te fëmijët, efektet anësore mjaft të lehta

0
476

Moderna tha të hënën se vaksina e saj COVID-19 gjeneroi një përgjigje të fortë imune dhe përgjithësisht tolerohej mirë te fëmijët e moshës gjashtë deri në 11 vjeç dhe kompania planifikon t’i dorëzojë të dhënat rregullatorëve së shpejti.

Moderna tha se vaksina e saj me dy doza gjeneroi antitrupa neutralizues të virusit tek fëmijët dhe siguria ishte e krahasueshme me atë që ishte parë më parë në provat klinike të adoleshentëve dhe të rriturve.

Një panel këshilltarësh të FDA-së do të votojë të martën nëse do të autorizojë rivalin Pfizer për përdorim te fëmijët e moshës pesë deri në 11 vjeç.

Vaksina Moderna COVID-19 është autorizuar për të rriturit mbi moshën 18 vjeç dhe së fundmi ka marrë miratimin për një dozë të tretë në disa amerikanë.  Megjithatë, Administrata e Ushqimit dhe Barnave të SHBA-së ende nuk e ka autorizuar vaksinën për përdorim tek adoleshentët e moshës 12 deri në 17 vjeç. Suedia e ka ndërprerë përdorimin e vaksinës Moderna për grupmoshat më të reja pas raportimeve të rasteve të inflamacionit të zemrës tek disa të rinj.

Moderna tha se shumica e efekteve anësore në provë, e cila kishte 4,753 pjesëmarrës, ishin të lehta ose të moderuara në ashpërsi, me lodhje, dhimbje koke, ethe dhe dhimbje në vendin e injektimit më të zakonshmet. Vaksinat e përdorura në provë ishin 50 mikrogram doza, gjysma e fuqisë së përdorur në serinë e vaksinave primare për të rriturit. Doza prej 50 mikrogramësh është gjithashtu e autorizuar për përdorim si një injeksion përforcues.

PËRGJIGJU

Ju lutem shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj