Të dashuruar pas tyre, Shqipëria vendi i parë në botë për kafene

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bar-kafetë janë biznesi më i përhapur në vendin tonë. Për 2018-ën, importi i kafesë u rrit me 32%.

Sipas “Monitor”, vitin e kaluar u importuan 7000 ton kafe, me vlerë 28.6 miliardë lekë.

Në pesë vitet e fundit, rekordi u shënua në 2.16-ën, me 8500 ton kafe të importuara.

Bazuar në përllogaritje, një shqiptar konsumon mesatarisht 2.5 kg kafe në vit, e përkthyer kjo në 300-375 filxhanë.

Kjo sasi është duke u ulur dhe në raport me vendet e tjera të rajonit, Shqipëria eksporton sasi modeste.

Të dhënat e INSTAT për 2016-ën, shënojnë një numër prej 18.795 bar-kafesh dhe restorantesh, duke u renditur në vendin e parë në botë dhe duke zbritur Spanjën nga froni.

Në raport me popullsinë, Shqipëria ka 654 bar kafe për 100 mijë banorë.

Kafeja në Shqipëria vjen kryesisht nga Italia, por nuk mbeten pas Brazili, India dhe në fund fare Vietnami.

Përsa i përket Bashkimit Europian, Gjermania dhe Italia janë dy prodhuesit kryesorë të kafesë.

Shpërndaje
Share.

Komento