fbpx

Regjistrohen dy raste të infektimit me variantin e Afrikës së Jugut në Kroaci

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dy raste të infeksionit me llojin e koronavirusit në Afrikën e Jugut janë regjistruar në Kroaci, tha të shtunën epidemiologu i Institutit të Shëndetit Publik, Goranka Petrović.

“Dje kemi marrë rezultatet e renditjes për mostrat që kemi dërguar në Qendrën Evropiane për Kontrollin e Sëmundjeve. Nga 300 mostra, rezultatet e të cilave arritën, 60 ishin pozitive për llojin britanik, që ishte 20% e mostrave pozitive. Kjo është një përqindje mjaft e lartë. Varianti i Afrikës së Jugut u konfirmua në dy persona që u kthyen nga Afrika, nga Zanzibar, ”tha Petrović.

Sipas të dhënave ekzistuese, shtoi ajo, varianti britanik po përhapet më shpejt, “deri në 50%”. Ajo tha se varianti britanik nuk u konfirmua për të shmangur përgjigjen imunologjike, “që është rasti me variantin e Afrikës së Jugut”.

Sipas saj, disa mutacione të varianteve të Afrikës së Jugut rrisin gjasat e shmangies së përgjigjes imunologjike, duke përfshirë pjesërisht ose ndjeshëm zvogëlimin e efikasitetit të vaksinës ose duke i bërë ata që u shëruan nga COVID-19 përgjegjës për ri-infektimin.

Petroviq tha që prodhuesit e vaksinave po ndjekin nga afër variantet e reja.

„Hulumtimet kanë treguar që të dy vaksinat Pfizer dhe Moderna, dhe posaçërisht ato të AstraZeneca, kanë efikasitet më të dobët ndaj variantit të Afrikës së Jugut dhe ata po mendojnë për mënyra për të modifikuar vaksinat e tyre”, tha ajo, duke shtuar se rregullimi “duhet të jetë relativisht i lehtë. “

Shpërndaje
Share.

Komento