Përse Britania e Madhe e filloi e para vaksinimin anti-covid, zbulohen prapaskenat!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Britania e Madhe tashmë është vendi i parë në Evropë që ka autorizuar vaksinën kundër Covid-19 për vaksinimin e popullsisë, duke shënuar një moment kryesor në luftën globale kundër koronavirusit.

Britania ka qenë një nga vendet më të goditura nga pandemia, me numrin më të lartë të të vdekurve në Evropë dhe qeveria e saj është kritikuar ashpër për trajtimin e krizës.

Por tani, britanikët kanë kapërcyer Bashkimin Evropian dhe Shtetet e Bashkuara me këtë njoftim, raporton CNN.

Por pse ishte e para Britania e Madhe?

Vaksinës iu dha autorizimi i urgjencës në Mbretërinë e Bashkuar nga rregullatori i saj i pavarur, Agjencia Rregullative e Barnave dhe Produkteve Shëndetësore (MHRA), e cila ka luajtur një rol vendimtar në proces.

MHRA filloi një rishikim rrotullues të të dhënave të Pfizer dhe BioNTech nga tetori, me çdo “paketë” të të dhënave të rishikuara sa më shpejt që të bëhen të disponueshme. Kjo i lejoi rregullatorët të shqyrtojnë të dhënat në detaje para se të dorëzohej një kërkesë përfundimtare për autorizim.

Sipas MHRA, një rishikim i dyfishtë “mundësoi të përdoret për të përfunduar vlerësimin e një ilaçi ose vaksine premtuese gjatë një emergjence të shëndetit publik në kohën më të shkurtër të mundshme”.

Kjo qasje ndihmoi në përshpejtimin e procesit të autorizimit dhe një rishikim zyrtar i të gjitha informacioneve të nevojshme filloi në Britani më 23 nëntor, duke çuar në njoftimin e së mërkurës.

Një qasje e ngjashme për rishikimin e vaksinave po përdoret nga Agjencia Evropiane e Barnave (EMA).

EMA filloi procesin e saj të rishikimit të të dhënave Pfizer më 6 tetor dhe BioNTech dhe Pfizer paraqitën një kërkesë për të përfunduar procesin e rishikimit më 1 dhjetor. EMA ka thënë se do të përfundojë shqyrtimin e saj deri më 29 dhjetor./GazetaReforma.com/

Shpërndaje
Share.

Komento