fbpx

Një e treta e të mbijetuarve nga COVID vuajnë nga çrregullime neurologjike ose mendore

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Një e treta e të mbijetuarve nga COVID-19 në një studim me më shumë se 230,000 pacientë kryesisht amerikanë u diagnostikuan me një çrregullim psikiatrik brenda gjashtë muajve, duke sugjeruar që pandemia mund të çojë në një valë të problemeve mendore dhe neurologjike, thanë shkencëtarët të martën.

Studiuesit që kryen analizën thanë se nuk ishte e qartë se si virusi ishte i lidhur me kushtet psikiatrike si ankthi dhe depresioni, por që këto ishin diagnozat më të zakonshme midis 14 çrregullimeve që ata shikuan. Rastet post-COVID të goditjes në tru, dhe çrregullimeve të tjera neurologjike ishin më të rralla, thanë studiuesit, por ishin akoma të rëndësishme, veçanërisht në ata që kishin COVID-19 të rëndë.

“Megjithëse rreziqet individuale për shumicën e çrregullimeve janë të vogla, efekti në të gjithë popullsinë mund të jetë i konsiderueshëm,” tha Paul Harrison, një profesor i psikiatrisë në Universitetin e Oksfordit i cili bashkë-drejtoi punën.

Max Taquet, gjithashtu një psikiatër i Oksfordit, i cili punoi me Harrison, vuri në dukje se studimi nuk ishte në gjendje të shqyrtonte mekanizmat biologjikë ose psikologjikë të përfshirë, por tha se kërkohet kërkim urgjent për t’i identifikuar këto “me qëllim parandalimin ose trajtimin e tyre”.

Ekspertët e shëndetit shqetësohen gjithnjë e më shumë nga provat e rreziqeve më të larta të trurit dhe çrregullimeve të shëndetit mendor midis të mbijetuarve nga COVID-19. Një studim i mëparshëm nga të njëjtët studiues zbuloi vitin e kaluar se 20% e të mbijetuarve nga COVID-19 u diagnostikuan me një çrregullim psikiatrik brenda tre muajsh.

Gjetjet e reja, të botuara në revistën Lancet Psychiatry, analizuan të dhënat shëndetësore të 236.379 pacientëve COVID-19, kryesisht nga Shtetet e Bashkuara dhe gjetën se 34% ishin diagnostikuar me sëmundje neurologjike ose psikiatrike brenda gjashtë muajve. Çrregullimet ishin dukshëm më të zakonshme në pacientët me COVID-19 sesa në grupet e krahasimit të njerëzve që u shëruan nga gripi ose infeksione të tjera të frymëmarrjes gjatë së njëjtës periudhë kohe, thanë shkencëtarët, duke sugjeruar që COVID-19 kishte një ndikim specifik.

Ekspertët e pavarur thanë se gjetjet ishin shqetësuese.

“Ndikimi që ka COVID-19 në shëndetin mendor të individëve mund të jetë i rëndë”, tha Lea Milligan, shefe ekzekutive e bamirësisë kërkimore të Shëndetit Mendor MQ. “Kjo është duke kontribuar në nivelet tashmë në rritje të sëmundjes mendore dhe kërkon kërkime të mëtejshme, urgjente”.

Shpërndaje
Share.

Komento