Diskriminohet Kosova! Anulohet në Tiranë Konferenca për Klimën e Ballkanit Perëndimor

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ditën e sotme pritej të mbahej në Tiranë Konferenca për Klimën e Ballkanit Perëndimor, ku do të merrnin pjesë përfaqësues nga Kosova, Serbia, Mali i Zi, Maqedonia e Veriut, ambasadorë dhe donatorë të huaj. Por për shkak te një incidenti ku janë përfshirë përfaqësuesit e Kosovës, kjo konferencë u anulua.

Siç raporton “tiranapost.al” shaku ka qënë refuzimi i  përfaqësuesëve  të Serbisë për t’u ulur në të njëjtën tavolinë me ata të Kosovës.

Por më vonë mësohet se shkaku ka qënë se OKB-ja kërkonte që Kosova të përfaqësohej nga UMNIKU.

Fatmir Matoshi Ministri i Mjedisit dhe Planifikimt Hapësinor i Kosovës, thekson se kjo është e paparanueshme dhe se nuk mund të pretendohet që të ketë një klimë paqeje kur ende ka gjykime dhe përjashtime.

Ndërkohë mësohet se Ministri Fatmir Matoshi, ishte dhe i ftuari i special i Ministrit të Turizmit dhe Mjedisit,  Blendi Klosi, i cili ka theksuar se prezenca e ministrit serb ishte në dakordësi dhe me ministrin kosovar.

Deklaratat e ministrave: 

Matoshi: Problemet mjesidore janë shumë të mëdha. Ne me ministrin Klosi kemi çdo aktivet të dakorduar, ndërsa ajo ka ndodhur sot ka të bëjë më tepër me rregulla strikte të përcaktuara Kombet e Bashkuara të cilat kërkojnë që Kosova të jetë e përfaqësuar nga UMNIK dhe është e papranueshme dhe num do të ndodhë asnjëherë. Konferenca do të zhillohet në një nivel teknik në formë ëork shop-i. Nuk mund të flas për të tjerët më thanë që ambasadorët kanë ikur, ministri Klosi është këtu bashkë me mua. Ndërkohë që ne do të vazhdojmë që në mënyrë bilaterale të bashkëbisedojmë. Ua thashë dhe zyrtarëve të OKB që askush të mos ëndërrojë që të ketë një klimë paqeje në Ballkan nëse ka ende gjykime që një vend të përjashtohet nga projektet.

Klosi: Akriviteti është nga OKB por ne si vend mikpritës ftova ministrin Matoshi. Ka prezencë të lartëte OKB. Konferenca ka të bëjë me një sërë problematikash që ne vendet e rajonit të bëhemi së bashku. Kur vjen puna tek fondet Kosova është pjesë e këtij diskutimi. Grupet tona po vazhdojmë diskutimin. Për sa i përket trupit diplomatik ata janë të gjithë pjesë e diskutimit. Unë mendoj se ne sot patëm një se Kombet e Bashkuara e pranuan Kosovën si pjesë e diskutimeit. Për ne ishte e pallogjikshme që të mos ishte Kosova. Mos prezenca e ministrit të Kosovës më detyroi edhe mua patëm 2 orë debate. Statusi i Koosvës si i ftuar special.

Matoshi: Unë s’kam folur sot me palën serbe. Ne kemi ardhur dje jemi pritur shumë mira, kishte takim ministrash kemi diskutuar se problemet duhet t’i zgjidhim sëbashku. Duhet të mendojmë përtej zhvillimeve të politikës ditore. Në rast se dëshërojnë që të flasim për Ballkanin Perëndimor duhet të pajtohet edhe OKB edhe Serbia që aty duhet të jetë edhe Kosova

Klosi: Ne dje ishim në takime të vazhdueshme, më tepër se një problem rajonal është një problem i rregullave të OKB. Janë rregullat që nuk na lejonin të procedonim nga një standart. Prezenca e ministrit serb ishte në dakordësi edhe me ministrin kosovar.

Shpërndaje
Share.

Komento