fbpx

COVID mund të ketë ardhur nga kafshët, ekspertët kërkojnë mbylljen e tregjeve të botës së egër në Kinë

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kina dhe fqinjët e saj jo vetëm që duhet të godasin tregtinë e botës së egër por edhe të mbyllin boshllëqet ligjore që lejojnë fermat e specieve të prirura për sëmundje, thanë ekspertët pasi një ekip hetimi arriti në përfundimin se COVID-19 ka shumë të ngjarë të ketë origjinën tek kafshët.

Një studim i udhëhequr nga Organizata Botërore e Shëndetësisë, botuar të martën, tha se ka shumë të ngjarë që SARS-CoV-2, virusi që shkaktoi pandeminë globale, të futet te njerëzit nga lakuriqët e natës përmes një specie ndërmjetëse, me lëmimin e kafshëve të egra një rol vendimtar.

Tong Yigang, një ekspert kinez i sëmundjeve të kafshëve i përfshirë në studimin e përbashkët, tha se gjetjet justifikuan vendimin e Pekinit vitin e kaluar për të ndaluar tregtinë në jetën e egër për konsum njerëzor. Por raporti gjithashtu tërhoqi vëmendjen në fermat e kafshëve të egra ende të lejuara për të vepruar në mënyrë të ligjshme, duke shërbyer industrinë e mjekësisë tradicionale kineze (TCM) dhe tregtinë e gëzofit – dhe duke krijuar më shumë rreziqe të përhapjes.

“Me fermat ju keni një grup të madh kafshësh që janë pak a shumë gjenetikisht homogjene, ku një virus mund të evoluojë lehtësisht,” tha Christian Walzer, shefi veteriner në Shoqërinë e Konservimit të Kafshëve të Egra të New York-ut.

Kina testoi mijëra mostra kafshësh për të gjetur origjinën e koronavirusit, por studimi tha se kërkoheshin më shumë hetime.

“Grumbullimi i miliona kafshëve së bashku në këto industri abuzive krijon një mundësi perfekte për shfaqjen e pandemive, dhe nëse nuk ndalojmë me këtë tregti ne do të vazhdojmë të luajmë ruletë ruse me sigurinë publike globale”, paralajmëroi Peter Li, ekspert i Kinës në Shoqërinë Humane Ndërkombëtare

Shpërndaje
Share.

Komento