fbpx

Britania e rezervuar për vaksinën Oxford / AstraZeneca te personat nën 30 vjeç

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Britania duhet të japë një alternativë ndaj vaksinës COVID-19 të Oxford / AstraZeneca për nën 30 vjeç kur është e mundur për shkak të një efekti anësor të rrallë  të mpiksjes së gjakut në tru, tha të mërkurën komiteti këshillimor i vaksinave të Britanisë. Shqetësimet për sigurinë kanë nxitur më shumë se dhjetëra vende në javët e fundit të ndërpresin përdorimin e vaksinës, e cila u është dhënë dhjetëra miliona njerëzve në Evropë, pas raporteve që e lidhin atë me një çrregullim të mpiksjes së gjakut në tru në disa dhjetëra marrës.

Wei Shen Lim, kryetar i Komitetit të Përbashkët të Britanisë për Vaksinimin dhe Imunizimin (JCVI), tha se bazuar në të dhënat dhe provat e disponueshme, komiteti ka këshilluar që është e preferueshme që të rriturve të moshës nën 30 pa semundje t’u ofrohet një alternativë tek vaksina AstraZeneca aty ku është e disponueshme. Ai tha që për të rinjtë, ku rreziqet e shtrimit në spital ishin shumë më të ulëta, llogaritja e rrezikut / përfitimit të vaksines në Oxford / AstraZeneca do të thoshte që të tjerët vaksinat ishin të preferueshme.

“Ne po këshillojmë një preferencë për një vaksinë ndaj një vaksine tjetër për një grup moshe të veçantë, sesa sepse kemi nje shqetësim serioz të sigurisë,” tha Lim në një konferencë.

Ai tha që njerëzit duhet të vazhdojnë të kenë një dozë të dytë të AstraZeneca nëse do të kishin marrë një dozë të parë. Ajo erdhi pasi rregullatori i mjekësisë MHRA i Britanisë identifikoi një efekt të mundshëm anësor nga vaksina COVID-19 e zhvilluar nga Universiteti i Oksfordit dhe AstraZeneca që përfshin mpiksjen e rrallë të gjakut në tru.

Rregullatorët e mjekësisë të Evropës dhe Britanisë kanë hetuar një numër të vogël të raporteve të mpiksjes së gjakut në tru, të njohur si trombozë e sinusit venoz cerebral (CVST), që kanë ndodhur në kombinim me nivele jashtëzakonisht të ulëta të trombociteve të gjakut pasi njerëzve u është dhënë shtënë. Munir Pirmohamed, Kryetar i Komisionit për Barnat Njerëzore, tha se lidhja midis mpiksjeve të gjakut cerebral, trombocitet e poshtme dhe vaksinës AstraZeneca po “forcohej”

“Prova absolute e lidhjes midis ngjarjeve anësore të vaksinës do të ketë nevojë për punë të gjerë shkencore bazuar në provat e disponueshme aktualisht,” tha ai në një konferencë shtypi.

Shpërndaje
Share.

Komento