Shkencëtarët gjermanë bëjnë që minjtë e paralizuar të ecin përsëri

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Studiuesit gjermanë kanë mundësuar që minjtë e paralizuar pas dëmtimeve të palcës kurrizore të ecin përsëri, duke rivendosur një lidhje nervore të konsideruar deri më tani e pariparueshme tek gjitarët duke përdorur një proteinë projektuese të injektuar në tru.

Lëndimet e palcës kurrizore tek njerëzit, të shkaktuara shpesh nga sporte ose aksidente trafiku, i lënë ata të paralizuar sepse jo të gjitha fijet nervore që sjellin informacion midis muskujve dhe trurit nuk janë në gjendje të rriten përsëri.

Por studiuesit nga Universiteti Ruhr Bochum arritën të stimulojnë qelizat nervore të minjve të paralizuar që të rigjenerohen duke përdorur një proteinë projektuese.

Gjëja e veçantë për studimin është se proteina nuk përdoret vetëm për të stimuluar ato qeliza nervore që e prodhojnë vetë, por gjithashtu ajo bartet më tej (përmes trurit), “tha kreu i ekipit Dietmar Fischer.

“Në këtë mënyrë, me një ndërhyrje relativisht të vogël, ne stimulojmë një numër shumë të madh nervash për t’u rigjeneruar dhe kjo është përfundimisht arsyeja pse minjtë mund të ecin përsëri.”

Brejtësit e paralizuar që morën trajtimin filluan të ecnin pas dy ose tre javësh, tha ai. Trajtimi përfshin injektimin e bartësve të informacionit gjenetik në tru për të prodhuar proteinën, të quajtur hiper-interleukin-6. Ekipi po heton nëse trajtimi mund të përmirësohet.

“Ne gjithashtu duhet të shohim nëse metoda jonë funksionon tek gjitarët më të mëdhenj. Ne do të mendonim për derra, për shembull, ”tha Fischer.

Shpërndaje
Share.

Komento