Një plazh në Mars? Misteret e “Planetit të Kuq”

0
61

Në vitet e fundit, zbulimet dhe eksplorimet në hapësirë kanë sjellë dritë mbi misteret e planetit tonë dhe po na japin një pamje më të qartë për universin e panjohur që na rrethon. Ndërkohë që hulumtimet vijojnë, një pyetje që ka bërë tërheqje të madhe është: “A mund të ekzistojë një plazh në Mars?” Ky koncept duket i huazuar nga një film science-fiction, por studimet e fundit dhe të dhënat e grumbulluara nga roverët dhe aparaturat që janë dërguar në Mars kanë sjellë vërejtje të mrekullueshme.

Për vite me radhë, Marsi është konsideruar një planet i thatë dhe i shkretë, me pamje të shkëmborëve dhe shkretinave të papërshkueshme. Por siç bëhet e qartë nga imazhet dhe të dhënat e fundit, ka prova të qarta për ekzistencën e ujit në të kaluarën e largët të Marsit. Kjo ka nxitur fantazinë e shkencëtarëve dhe publikut në përgjithësi: “A mund të ketë pasur një plazh në Mars, si ai që njohim në Tokë?”

Në vitin 2015, Roveri “Curiosity” i NASA-s ka zbuluar dëshmi të vjetra të rërës dhe sedimenteve të ngjashme me ato të një plazhi në vendin e quajtur “Namib Dune”. Ky vendngjarje i pazakontë solli një sërë pyetjesh dhe spekulimes për të kaluarën e Marsit. Sipas shkencëtarëve, rëra e gjetur në këtë vend ishte formuar mbi një periudhë të gjatë kohore nga vijat e erërave dhe shkëmbimeve të ndryshme të mjeteve të papastër.

Por çfarë është që bën që Marsi të jetë kandidati i duhur për një plazh? Atmosfera e tij është shumë e hollë dhe nuk mund të mbajë ujin në formë të lëngshme ashtu si Toka, por rreze ultravjollce të dëmshme dhe erërat e forta në sipërfaqe shkaktojnë sublimacionin e akullit në ujë të gaztë. Kjo do të thotë që uji do të mund të ekzistojë për një kohë të shkurtër si lëng dhe pastaj të kthehet në akull. Kjo mund të ketë krijuar një ambient të përshtatshëm për zhvillimin e rërës së një plazhi, madje edhe pse në një formë të ndryshuar.

Kjo hipotezë tërheq vëmendjen e shkencëtarëve të hapësirës dhe të përfshinuarve të tjerë. Pyetjet shtrohen: A mund të ketë pasur një kohë në të kaluarën e largët kur Marsi ka pasur një klimë më të nxehtë dhe uji ka qenë i pranishëm në sipërfaqe në mënyrë të qëndrueshme? A mund të ketë ekzistuar një biodiversitet i ndryshëm se ai që vërejmë sot?

Ndërsa këto pyetje mbeten për t’u përgjigjur, një gjë është e qartë: eksplorimi i Marsit nuk ka mbaruar akoma. Planeti i kuq po na tregon ngjarje të ndrysh

me të tij të kaluarës dhe ne po mësojmë të shumta nga historia e tij. Për të zbuluar nëse ka pasur vërtet një plazh në Mars, hulumtimet do të vazhdojnë dhe do të na japin më shumë informacion për këtë planet misterioz që vazhdon të na frymëzojë me shumë pyetje dhe pazakonësi të çuditshme.

PËRGJIGJU

Ju lutem shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj