Mrekullitë e bimëve: 10 lloje të rralla dhe të pazakonta të gjetura në gjithë botën

0
60

Bimët kanë qenë burim i bekuar i mrekullive natyrore që zgjerojnë imagjinatën tonë dhe tregojnë për ndryshueshmërinë dhe pasurinë e jetës në tokë. Nëpër shumë zakone dhe kultura, bimët kanë përfaqësuar simbole të fuqisë shëruese, magjisë dhe harmonisë me natyrën. Në këtë artikull, do të zbulojmë 10 lloje të rralla dhe të pazakonta të bimëve që janë gjetur në gjithë botën dhe që na bëjnë të habitemi me bukurinë dhe ndryshueshmërinë e tyre unike.

1. Rafflesia Arnoldii: Kjo bimë jashtëzakonisht e rrallë dhe e madhe, e njohur ndryshe si lule “kthemaqja”, është e njohur për lulet e saj gigante me diametër prej deri në një metër. Ajo është një nga lulet më të mëdha në botë dhe përhap një aromë të fortë dhe të paparashikuar që ka bërë që të quhet edhe “lula e pisërnajës”.

2. Welwitschia Mirabilis: Kjo bimë e çuditshme e gjetur në shkretëtirën e Namibisë dhe Angolës ka një pamje të jashtëzakonshme. Ajo rritet shumë ngadalë dhe është e njohur për dy gjethët e saj të gjerë dhe të grirë që mund të jetojnë për shekuj të tërë.

3. Dracaena Cinnabari (Lulja e Gjakut të Drakonit): Një shumëkëndshëm i njohur për formën e tij të jashtëzakonshme, ky drurë i gjetur në Ishullin Socotra të Yemenit prodhon një shkumë të kuqe të ngjashme me gjakun që ka dhënë emrin e tij.

4.Victoria Amazonica (Lule e Ujit të Madh): Një bimë me lule të mrekullueshme që rritet në ujërat e Amerikës së Jugut. Lulet e saj të mëdha, të bardha dhe të ndezura nga drita e hënës, janë vërtet një pamje e jashtëzakonshme.

5. Hydnora Africana: Kjo bimë parazite që rritet në zonat bregdetare të Afrikës kryqëzon normat e zakonshme të pamjes së një bime. Ajo nuk ka bimë të dukshme, por rritet nëntokës dhe prodhon lule të pazakonshme të ngjashme me grykëza.

6. Nepenthes (Lulja e Llakës): Bimë carnivore e njohur ndryshe si “lulja e llakës”, Nepenthes ka gjethë të shndritshme që formojnë llakë që shërben si një kujdes për kafshët e vegjël që u ndërtojnë fushën e tyre me larva të vogla.

7. Amorphophallus Titanum (Lulja e Titanit të Pavlefshëm): Me lule të jashtëzakonshme të madhësisë së një personi, kjo bimë e njohur si “lulja e titanit të pavlefshëm” është e njohur për aromën e keqe që prodhon kur çel.

8. Selaginella Lepidophylla (Bimë e Kafshuar): E njohur ndryshe si “bimë e kafshuar”, Selaginella Lepidophylla është e aftë të mbijetojë pa u mbushur me ujë për periudha të gjata të kohës, duke u kthyer në gjendje të kafshuar dhe duke rikuperuar kur ujëzohet përsëri.

9.Dracunculus Vulgaris (Lulja e Drakonit): Me një lule që ngjan me një gjuhë të një draku, Dracunculus Vulgaris është një bimë e çuditshme që rritet në Gadishullin Ballkanik.

10.Socotra Desert Rose: Kjo bimë e njohur për formën e saj unike të rrënjëve rritet në Ishullin Socotra të Yemenit dhe prodhon lule të bukura me ngjyrë të ndryshme.

Këto janë vetëm disa nga mrekullitë e bimëve që popullojnë planetin tonë. Bota bimore ka aq shumë për të na treguar dhe shkencëtarët dhe hulumtuesit vazhdojnë të zbulonin lloje të reja të pazakonta që na bëjnë të kuptojmë se sa e pasur është diversiteti natyror që na rrethon.

PËRGJIGJU

Ju lutem shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj