Mesazhi i fshehtë në një nga pikturat më të famshme në botë

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mesazhi i vogël i fshehur në pikturën e famshme të Edvard Munch “” u shkrua nga vetë artisti. Këtë e ka znuluar një studim i ri i veprës, duke zgjidhur përfundimisht një nga misteret e  artit modern. Mesazhi “Mund të jetë pikturuar vetëm nga një i çmendur”, i gdhendur dhe mezi i dukshëm në këndin e sipërm të majtë të pikturës, ka qenë temë debati për dekada dhe besohej gjerësisht se ishte një akt vandalizmi nga një shikues i veprës. Por një hulumtim i gjerë nga Muzeu Kombëtar i Norvegjisë ka zbuluar se Munch e shkruajti frazën vetë, shkruan CNN.

Kryevepra ekspresioniste është një nga veprat më të famshme të kohëve moderne, e paralajmëruar si një përshkrim i përjetshëm i ankthit njerëzor. Fytyra e ankthshme e subjektit është bërë aq e njohur sa kohët e fundit iu dha emoji e vet. Kuratorët përdorën teknologjinë infra të kuqe për të analizuar mesazhin, i cili u shtua sipër pikturës së përfunduar, duke e krahasuar atë me shënimet dhe letrat e Munch dhe duke studiuar ngjarjet rreth kohës së shfaqjes së parë publike të veprës.

“Shkrimi është pa dyshim i vet Munch,” përfundoi Mai Britt Guleng, kuratori i muzeut. “Vetë shkrimi i dorës, si dhe ngjarjet që ndodhën në 1895, kur Munch tregoi pikturën në Norvegji për herë të parë, të gjitha të çojnë në të njëjtin drejtim.”

Puna i është nënshtruar një konservimi të gjerë në muze përpara një shfaqje publike. Rrallë është ekspozuar që kur u vodh shkurtimisht në 2004 dhe dëmtimi i pjesës është bërë më i dukshëm në vitet e fundit. Pas zbulimit të saj të parë publik, disa kritikë  nzuk e vlerësuan pikturën dhe pati diskutime të mëdha rreth gjendjes mendore të Munch. “Britma” mendohet se është frymëzuar nga një shëtitje që Munch bëri nëpër qytet ndërsa ishte në gjendje të shqetësimit mendor dhe fizik. Një version pastel i pikturës mori rreth 120 milion dollarë nga një blerës anonim në një ankand të Sotheby në New York në 2012 – në atë kohë një rekord botëror për një vepër arti të shitur në ankand.

Shpërndaje
Share.

Komento