KUJDES! Këto dy faktorët dyfishojnë rrezikun për sulm në zemër kur është vapë

0
102

Temperaturat kanë shënuar shifra rekord këto ditë dhe paraqitet një rrezik potencial për zemrën.  Veçanërisht në rastet kur kemi edhe kërcënim tjetër të njohur të rrezikut kardiovaskular, rreziku dyfishohet.   Sipas një studimi të ri, të publikuar në Circulation, kombinimi i temperaturave të larta dhe ndotjes së ajrit krijon një koktej të rrezikshëm që mund t’u kushtojë jetën njerëzve për shkak të sulmeve në zemër.

Ky hulumtim, duke analizuar të dhënat nga një provincë e vetme kineze gjatë pesë viteve, zbuloi një lidhje të rëndësishme midis rrezikut të sulmeve fatale në zemër dhe ditëve të karakterizuara nga nxehtësia ekstreme, të ftohtit ekstrem ose nivelet e larta të grimcave në ajër.

Studimi zbuloi gjithashtu një rritje të vdekjeve nga sulmi në zemër gjatë periudhave jashtëzakonisht të nxehta te gratë në krahasim me burrat dhe te të moshuarit në krahasim me të rinjtë. Në fakt, rreziku i sulmeve fatale në zemër rritet sa më gjatë të zgjasë një ngjarje ekstreme e motit. Konsiderohet domethënëse që rreziku i sulmeve fatale në zemër dyfishohet gjatë katër ditëve të valëve të të nxehtit të kombinuara me nivele të ndotjes së grimcave mbi 37.5 mikrogramë për metër kub. Megjithatë, nivelet e larta të ndotjes së grimcave të imëta gjatë sezonit të ftohtë nuk rrisin njësoj rrezikun e vdekjes nga një atak në zemër.

Shkencëtarët kinezë që kryen studimin synojnë të përdorin gjetjet e tyre për të parandaluar vdekjet e ardhshme nga ataku në zemër dhe rekomandojnë që ata me rrezik të lartë të qëndrojnë brenda dhe të shmangin ajrin e ndotur gjatë valës së të nxehtit.

 

PËRGJIGJU

Ju lutem shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj