Google ‘kërcënon’ se do të heqë motorin e kërkimit nga Australia

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Google ka kërcënuar se do të heqë motorin e kërkimit nga Australia në lidhje me përpjekjen e vendit për ta bërë gjigantin e teknologjisë të ndajë honorare me botuesit e lajmeve.

Australia po paraqet një ligj të parë në botë për të bërë Google, Facebook dhe kompani të tjera potencialisht të teknologjisë të paguajnë media për përmbajtjen e tyre të lajmeve. Por firmat amerikane kanë kundërshtuar, duke paralajmëruar se ligji do t’i bëjë ata të tërheqin disa nga shërbimet e tyre.

Kryeministri Australian Scott Morrison tha se ligjvënësit nuk do t’i nënshtrohen “kërcënimeve”.
Australia është larg tregut më të madh të Google, por kodi i propozuar i lajmeve shihet si një rast i mundshëm testimi global për mënyrën se si qeveritë mund të kërkojnë të rregullojnë firmat e mëdha të teknologjisë. Firmat e teknologjisë janë përballur me presion në rritje për të paguar për përmbajtjen e lajmeve në vende të tjera, përfshirë Francën, ku Google arriti një marrëveshje historike me mediat të Enjten.

Drejtori menaxhues i Google Australia Mel Silva tha në një seancë dëgjimore në Senat të Premten se ligjet ishin “të pazbatueshme”.
“Nëse ky version  do të bëhej ligj, nuk do të na jepte zgjidhje tjetër përveç ndalimit të vënies në dispozicion të Google Search në Australi,” tha ajo.

Shpërndaje
Share.

Komento