Fenomeni i “Bletës Mbretërore”, do të çuditeni nga organizimi i një koshereje bletësh

0
82

Bletët janë insekte që shpesh herë i kemi parë të fluturojnë rreth luleve dhe të mbledhin nektarin. Por, ka një bletë që bën një ndryshim të madh në mënyrën se si organizohet dhe funksionon kosherja e saj. Kjo bletë është njohur si “Bleta Mbretërore” (Apis mellifera), dhe ajo udhëheq kosheren me një organizim të përsosur qeveritar.

Bleta Mbretërore ka një mbret dhe një regjencë qeveritare që i “qeveris” kafshët e tjera në koshere. Mbreti dhe mbretëresha janë të vetmit që përhapin gjakun e tyre në gjithë koloninë. Gjatë periudhës së stërvitjes, kafshët e tjera përgatisin larvat për të shërbyer në një prej shumë roleve të ndryshme, si punëtorë, kujdestarë të larvave, kujdestarë të lëkurës, dhe vëzhgues të sigurisë.

Në krye të strukturës së tyre qeveritare, bleta mbretërore ka bletarët mbretërorë dhe të vjetër. Ata janë të përgjegjshëm për marrëdhëniet me bletarët e tjerë dhe sigurojnë që kosherja të funksionojë harmonikisht. Bleta mbretërore ka edhe një sistem të sofistikuar komunikimi që përdorin për të kumtuar informacione mbi burimet e ushqimit dhe rreziket potenciale.

Kjo strukturë unike e qeverisjes në bletët mbretërore ka tërhequr vëmendjen e shkencëtarëve për të kuptuar se si mund të funksionojë një organizim i tillë kompleks në një kafshë kaq të vogël. Studimet janë ndihmuar nga teknologjia e ndryshme që mundëson monitorimin e veprimeve të bletëve në koshere. Megjithëse njohuria jonë ende është e kufizuar, bleta mbretërore na ofron një dritë mbi mënyrat e ndryshme të organizimit të jetës së shoqëruar në botën natyrore.

PËRGJIGJU

Ju lutem shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj