fbpx

Ekspertët gjermanë: Nuk ka rreziqe në ndërrimin e vaksinave pas dozës së parë nga AstraZeneca

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Komiteti këshillimor i vaksinave të Gjermanisë nuk sheh asnjë disavantazh ose rrezik nga dhënia e marrësve më të rinj të vaksinës COVID-19 të AstraZeneca një dozë të dytë të një doze alternative, thanë të mërkurën dy nga anëtarët e saj.

“Askush nuk pret nga një këndvështrim imunologjik që do të ketë një disavantazh në marrjen e një doze të dytë të një vaksine tjetër,” i tha Marianne Roebl-Mathieu, një anëtare e komitetit të përhershëm të vaksinimeve.

Studimet që përfshijnë përzierjen e dozave të vaksinave janë duke u zhvilluar. Komiteti gjerman rekomandoi javën e kaluar që njerëzit e moshës nën 60 vjeç që kishin marrë një herë vaksinë AstraZeneca duhet të merrnin një dozë të dytë të një vaksine tjetër pas raporteve të ngjarjeve të rralla të mpiksjes së gjakut.

Nëse një dozë e dytë rezulton joefektive, një dozë e tretë mund të jetë efektive, shtoi Roeble Mathieu. Kolegu i saj në panel, Christian Bogdan, tha se ai nuk kishte parë asnjë provë që lidhte vaksinat e tjera me çrregullimet e rralla të mpiksjes së gjakut.

Ndërkohë kujtojmë se shumë vende kanë pezulluar vaksinën AstraZeneca për disa grupmosha pas rrezikut që mund të shkaktojë mpikjse gjaku dhe tromboza té rralla të cilat kanë përfunduar me fatalitete në disa raste.

Shpërndaje
Share.

Komento