fbpx

Austria pezullon grupin e vaksinave AstraZeneca COVID-19 pas vdekjes së dy infermiereve

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autoritetet austriake kanë pezulluar inokulimet me një grumbull të vaksinës COVID-19 të AstraZeneca si një masë paraprake ndërsa hetojnë vdekjen e një personi dhe sëmundjen e një tjetri pas vaksinimit, tha një agjensi shëndetësore të Dielën.

“Zyra Federale për Sigurinë në Kujdesin Shëndetësor (BASG) ka marrë dy raporte në një lidhje kohore me një vaksinim nga e njëjta grumbull i vaksinës AstraZeneca në klinikën e rrethit të Zwettl” në provincën e Austrisë së Ulët, tha ajo.

Një grua 49-vjeçare vdiq si rezultat i çrregullimeve të rënda të mpiksjes, ndërsa një grua 35-vjeçare zhvilloi një emboli pulmonare dhe po shërohet, tha ajo. Një emboli pulmonare është një sëmundje akute e mushkërive e shkaktuar nga një mpiksje gjaku e zhvendosur.

“Aktualisht nuk ka asnjë provë të një lidhje shkakësore me vaksinimin,” tha BASG.

Gazeta austriake Niederoesterreichische Nachrichten si dhe transmetuesi ORF dhe agjencia e lajmeve APA raportuan se gratë ishin të dyja infermiere që punonin në klinikën Zwettl. BASG tha që mpiksja e gjakut nuk ishte ndër efektet anësore të njohura të vaksinës.

“Si masë paraprake, rezervat e mbetura të grupit të vaksinave të prekur nuk lëshohen ose vaksinohen më,” shtoi ai.

Një zëdhënës i AstraZeneca tha: “Nuk ka pasur asnjë ngjarje serioze anësore të konfirmuar që lidhet me vaksinën”, duke shtuar se njerezit i nënshtrohen kontrolleve strikte dhe rigoroze të cilësisë.

Provat dhe përvoja në botën reale deri më tani sugjerojnë se vaksina është e sigurt dhe efektive dhe ajo ishte aprovuar për përdorim në më shumë se 50 vende, tha ai. AstraZeneca gjithashtu tha se ishte në kontakt me autoritetet austriake dhe do të mbështeste plotësisht hetimin.

Rregullatorët e Bashkimit Evropian në fund të janarit miratuan produktin, duke thënë se ai ishte efektiv dhe i sigurt për t’u përdorur, ndërsa Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) në mes të shkurtit renditi produktin për përdorim emergjent. Reagimet anësore të vërejtura në prova ishin jetëshkurtra për pjesën më të madhe dhe çështjet e mpiksjes së gjakut nuk u raportuan.

Shpërndaje
Share.

Komento