A është COVID-19 një grip i zakonshëm? Përgjigjet mjeku i njohur, ja çfarë ndodh pas moshës 50 vjeç

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Prezanutuesi i së “Dielës Shqiptare”, Ardit Gjebrea kishte njoftuar më parë se është infektuar me koronavirus dhe për këtë arsye nuk do mundte të ishte në studio. Prandaj këtë javë emsioni ka nsiur në një mënyrë të ndryshme nga ç’jemi mësuar zakonisht. Kjo javë ka nisur me rubrikën “Kujdes Shëndetin” që është prezantuar nga gazetari i njohur Enkel Demi. Ndërkohë, Ardit Gjebrea ishte këshilluar nga mjekët se edhe këtë fundjavë duhet ta bënte pushim.

I ftuar në këtë rubrikë ka qenë mjeku i njohur epidemiolog, Ilir Aliahmeti që ka folur për koronavirusin dhe pandeminë në vendin tonë. Mjeku ka thënë se COVID-19 mund të jetë thuajse si grip i zakonshëm për moshat e reja. Por për moshat 50 vjeç e më lart virusi fillon e merr më tepër vrull.

Jo ka një diferencizëm shumë të qartë ndërmjet moshave, kjo është shumë e qartë, sa më e re mosha aq më shumë e ngjashme mund të shkojë si simptoma etj, por shumë kujdes me lëvizjen e moshës, lëviz në mënyrë eksponenciale më shumë se gripi, le të themi nga mosha 50 vjeç e sipër kjo ngrihet në mënyrë eksponenciale e sipër. Kjo është studiuar shumë mirë nga autoritetet franceze ku nxjerrin fare mirë që dikur deri në 50-vjeç është disi i krahasueshëm me gripin përsa i përket shtrimit intensiv dhe mortalitetit, por më pas diferencimi është i qartë, pra Covidi merr shumë më tepër vrull.”, ka thënë mjeku.

 

Shpërndaje
Share.

Komento